Ny rapport fra SSI
Rapporten fra Statens Serum Institut viser, at i 2023 blev 295.346 personer testet for klamydia i Danmark, hvilket er en stigning fra 2022.
På trods af flere test, faldt antallet af klamydiatilfælde med 10,8% fra 41.595 i 2022 til 37.111 i 2023. Faldet var mest markant blandt unge i alderen 15-29 år.
Geografisk faldt incidensraten i hele landet, bortset fra mænd på Bornholm.
Hvorfor falder antallet af klamydiatilfælde?
Ifølge rapporten fra Statens Serum Institut er faldet i antallet af klamydiatilfælde i 2023 et resultat af flere faktorer. Den øgede testning har været central, da den har gjort det muligt at opdage infektioner tidligere og dermed igangsætte behandling hurtigere, hvilket reducerer smittespredningen.
Derudover har en skiftende behandlingspraksis, hvor doxycyklin i stigende grad anvendes frem for azithromycin, også bidraget til effektiviteten af behandlingen.
Yderligere har målrettede oplysningskampagner og forebyggende tiltag blandt unge bidraget til en større bevidsthed om smittefare og forebyggelse, hvilket også har mindsket antallet af nye tilfælde.
Klamydia kan være farligt, især hvis det ikke behandles. Ubehandlet kan det føre til alvorlige komplikationer som underlivsbetændelse, infertilitet og kroniske smerter hos kvinder. Hos mænd kan det også medføre infektioner og infertilitet.
Klamydia overføres hovedsageligt gennem seksuel kontakt, herunder vaginal, anal og oralsex, med en inficeret person. Bakterien kan også overføres fra mor til barn under fødslen.
Skal man være bange for klamydia?
Man behøver ikke nødvendigvis være bange for klamydia, men det er vigtigt at tage infektionen seriøst. Klamydia er en af de mest almindelige seksuelt overførte infektioner, og risikoen for at blive smittet er høj, især hvis man har ubeskyttet sex med en ny partner.
Uden behandling kan klamydia føre til alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser, herunder underlivsbetændelse, infertilitet og kroniske smerter, især hos kvinder.
Heldigvis kan klamydia behandles effektivt med antibiotika, hvis det opdages i tide. Derfor er regelmæssig testning og sikker sex vigtig for at minimere risikoen.