Syfilis - Seksuelt overført sygdom

Syfilis er en seksuelt overført sygdom forårsaget af bakterien Treponema pallidum. Det er en af de ældste kendte kønssygdomme og kan have mange forskellige symptomer, afhængigt af sygdommens stadie. I det tidlige stadie kan sygdommen vise sig ved sår på kønsdelene eller munden, men mange oplever ingen symptomer.

En ubehandlet infektion kan forårsage alvorlige helbredsproblemer, herunder skader på hjerte, blodkar og nervesystem. I det sene stadie kan sygdommen føre til neurologiske problemer, demens og død. Det er derfor vigtigt at få stillet en tidlig diagnose og påbegynde behandling. Infektionen er særligt farlig for gravide, da det kan overføres til det ufødte barn og medføre misdannelser eller dødsfald.

syfilis

Genkend tegnene på Syfilis

Denne sygdom kan overføres gennem direkte kontakt med et syfilissår under vaginale, anale eller orale seksuelle aktiviteter. Sårene kan forekomme på kønsorganerne, i skeden, omkring endetarmen eller på læberne og i munden. 

Uden behandling gennemgår infektionen flere stadier, som kan resultere i langsigtede sundhedsmæssige komplikationer eller død. Det er vigtigt at blive testet og behandlet tidligt for at forhindre sygdommens progression og for at beskytte både den smittede og deres seksuelle partnere.

Ofte er folk der dyrker regelmæssig sex med fremmede og folk uden beskyttelse i risikozonen for at få sygdommen, det er dog vigtigt at bemærke at det stadig er sjældent at folk bliver smittet. Det er vigtigt at forebygge kønssygdomme, hvis du har et aktivt sexliv og du kan læse mere om forebyggelse her.

Syfilis kommer i 4 stadier

Infektionens første stadie med sår, kendt som chanker, der opstår på kønsdelene, mund eller endetarmen. Disse sår er typisk smertefri og kan opstå 2-6 uger efter smitte.

Karakteriseret ved symptomer som udslæt over hele kroppen, der kan ligne dem fra andre sygdomme, feber og hævede lymfeknuder. Tidlig latent refererer til det første år efter infektionen, hvor sygdommen kan være symptomfri.

I dette stadie er der ingen synlige symptomer på infektionen, men en blodprøve vil fortsat være positiv. Denne fase kan vare fra måneder til resten af livet.

Det sidste og mest alvorlige stadie, hvor sygdommen kan forårsage gummier, som er knuder, der kan forekomme på huden eller indre organer, samt alvorlige hjerte- og hjernekomplikationer, herunder neurosyfilis, der kan medføre psykose og demens.

 
 

Genkend syfilis sår

Et af de mest genkendelige tegn på denne kønssygdom er forekomsten af sår, kendt som chankre. Disse sår er en nøgleindikator for infektionens primære stadium og kan forekomme på forskellige dele af kroppen afhængig af overførselsmetoden.

I det primære stadium af denne sygdom kan sår typisk forekomme på eller nær de genitalier, hvor bakterien først trænger ind i kroppen. For mænd kan dette betyde sår på penis, mens kvinder kan opleve sår på vulva, vagina eller cervix. Disse sår kan også forekomme omkring eller i endetarmsområdet og mundhulen, afhængigt af typen af seksuel kontakt, der har ført til overførslen af bakterien. Disse primære sår er normalt faste, runde og smertefri, hvilket ofte fører til, at de bliver ignoreret eller misforstået.

Udslæt og sår kan også forekomme på andre dele af kroppen. Udslæt forbundet med sekundær infektion kan vise sig på hænder, fødder, eller andre områder.

Et almindeligt symptom på sekundær syfilis er et karakteristisk hududslæt. Dette “syfilis udslæt” kan variere i udseende, men viser sig ofte som små, røde eller brunlige pletter. Det kan forekomme overalt på kroppen, inklusiv hænder og fødder, og er typisk ikke kløende.

I det primære stadium af syfilis, kan der opstå et sår, kendt som et chanker. Dette “syfilis sår” er normalt smertefrit og kan forekomme på genitalierne, mund, eller andre områder, hvor infektionen har fundet sted. Disse sår er en direkte indgangsvej for bakterien og en nøgleindikator for syfilis.

Et af de første og mest tydelige tegn på syfilis hos mænd er fremkomsten af et sår på penis. Dette “syfilis penis”-sår er en indikation på primær syfilis og bør tjene som en øjeblikkelig anledning til at søge lægehjælp.

Selvom det er sjældnere, kan infektionen i senere stadier påvirke næsen, kendt som “syfilis næse”, hvor den kan forårsage skade på næsens bløde væv og knogler. Dette understreger vigtigheden af tidlig diagnose og behandling.

 
 

Køb en Syfilis test

At investere i en hjemmetest til at teste for seksuelt overførte infektioner kan være en fremragende beslutning for flere grunde. Først og fremmest tilbyder det privatliv og bekvemmelighed. Du kan udføre testen i dit eget hjem, uden behovet for at besøge en klinik eller et lægekontor, hvilket kan være særligt vigtigt for dem, der søger diskretion eller som måske ikke har nem adgang til sundhedstjenester.

Desuden muliggør en sådan test tidlig opdagelse. Hvis en infektion identificeres tidligt, kan behandlingen påbegyndes hurtigere, hvilket forbedrer sundhedsresultaterne og mindsker risikoen for at overføre infektionen til andre. Dette er især vigtigt, da tidlige stadier af visse infektioner, herunder syfilis, kan være symptomfri, hvilket gør det svært at vide, om man er inficeret uden en test.

Køb en hjemmetest

Test let og hurtigt hjemmefra!

Hvor kommer sygdommen fra?

Syfilis, en seksuelt overførbar infektion, har en lang og kompleks historie. Denne lidelse, forårsaget af bakterien Treponema pallidum, menes at have eksisteret i århundreder. Der er debat blandt forskere om dens oprindelse, med nogle teorier, der foreslår, at den kom til Europa fra den Nye Verden med Columbus’ besætning i det 15. århundrede, mens andre mener, at den har eksisteret i Europa langt tidligere. Uanset dens oprindelse, spredte denne infektion sig hurtigt i Europa i middelalderen, hvilket resulterede i store epidemier og alvorlig social stigmatisering. 

Scroll to Top