Herpes - infektioner

Herpes er en seksuelt overført infektion (STI), som oftest skyldes to typer af herpes simplex-virusser: HSV-1 og HSV-2. Herpesvirusset kan forårsage udbrud af sår og blærer, mest kendt som forkølelsessår eller genital herpes. Selvom symptomerne kan være milde eller fraværende, er virusset livslangt og kan overføres til andre, selv uden synlige symptomer.

Denne kønssygdom er bekymrende, da den kan overføres fra mor til barn under fødslen og kan føre til alvorlige helbredsproblemer for nyfødte. Hos voksne kan regelmæssige udbrud af virussen påvirke livskvaliteten og medføre psykisk stress. Desuden kan det hos kvinder øge risikoen for at erhverve andre seksuelt overførte infektioner.

herpes

Symptomer på herpes

Herpes er en almindelig infektion forårsaget af Herpes Simplex Virus (HSV). Der er to hovedtyper: HSV-1, som typisk forårsager orale udbrud, og HSV-2, som ofte er ansvarlig for genital herpes. Det er vigtigt at kunne identificere symptomerne på herpes for at kunne håndtere udbruddene effektivt og reducere risikoen for smittespredning. Symptomerne kan variere fra person til person, og nogle kan aldrig opleve synlige tegn.

Selvom infektionen er en livslang tilstand, er der perioder uden symptomer, hvor virusset ligger i dvale. Udbrud kan fremprovokeres af faktorer som stress, sygdom eller sollys. Ved at lære og genkende disse symptomer kan individer søge behandling hurtigt og træffe forholdsregler for at mindske smitterisikoen. Antivirale medicin kan hjælpe med at styre hyppigheden og sværhedsgraden af udbrud, og støttende pleje kan lindre symptomerne, når de opstår.

Blærer er det mest karakteristiske symptom på virussen. De viser sig som små, fyldte lommer på huden, som senere brister og udvikler sig til åbne sår, før de til sidst heler.

Før et udbrud kan man opleve kløe eller prikken i det område, hvor blærerne vil dukke op. Disse fornemmelser er en advarsel om, at virusset er blevet aktiveret.

Smerter kan opstå i området med udbrud, specielt ved første episode af genital herpes. Smerterne kan være skarpe eller dunke og varer typisk, indtil sårene er helbredt.

Især ved det første udbrud af genital herpes kan man opleve symptomer som feber, muskelsmerter og hævede lymfeknuder.

Når blærer og sår udvikler sig nær urinvejene, kan det gøre det smertefuldt at urinere. Dette symptom ses oftere hos kvinder end hos mænd.

Herpes i munden

Herpes på læberne, almindeligvis refereret til som forkølelsessår, opstår når Herpes Simplex Virus type 1 (HSV-1) bliver aktiv. Virusset bliver ofte pådraget i barndommen og forbliver i kroppen i hvilende tilstand. Faktorer som stress, sygdom, eller UV-stråling kan udløse et udbrud, hvor små, smertefulde blærer og sår opstår på læberne.

Disse sår starter typisk med en prikkende følelse, før de bliver til blærer. Blærerne brister og efterlader sår, som heler over tid. Det er vigtigt at undgå at røre ved sårerne for at forhindre spredning af virusset. Behandling inkluderer antivirale cremer eller piller, der kan hjælpe med at reducere symptomerne og fremskynde helingsprocessen.

Køb en herpes test

En hjemmetest for kønssygdomme tilbyder en bekvem og diskret måde at få hurtige svar på. Det er ideelt for dem, der ønsker privatliv og komfort ved at udføre testen hjemme, og resultaterne kan hjælpe med at tage informerede beslutninger om behandling.

De fleste hjemmetest er simple i brug og kan benyttes af alle, du får et sikkert og hurtigt resultat indenfor nogle få minutter. Det er dog vigtigt at huske en hjemmetest aldrig kan erstatte lægen og professionel sundhedsmæssig rådgivning!

Test om du er smittet

Find hurtigt ud af om du har infektionen med en hjemmetest!

Hvilken behandling findes der?

Behandling af infektionen fokuserer primært på at lindre symptomer og mindske hyppigheden af udbrud, da der ikke findes en kur mod virussen. Antivirale lægemidler, som kan fås i pilleform, anvendes ofte til at kontrollere og reducere symptomerne under et udbrud.

Disse piller kan også bruges forebyggende for at nedsætte risikoen for fremtidige udbrud og for at minimere risikoen for at overføre virusset til andre. Det er afgørende at søge lægehjælp for at få den mest effektive behandling og rådgivning specifikt tilpasset den enkeltes behov.

Se videoen - de fleste har herpes!

Scroll to Top