Hiv og aids - sjældent men alvorligt

HIV (human immunodeficiency virus) er et virus, der angriber og svækker det menneskelige immunforsvar, hvilket kan føre til AIDS (acquired immune deficiency syndrome). AIDS er det avancerede stadium af HIV-infektion, hvor immunsystemet er så skadet, at det ikke længere kan bekæmpe almindelige infektioner og sygdomme. Infektionen overføres primært gennem ubeskyttet seksuel kontakt, brug af inficerede nåle eller fra mor til barn under graviditet, fødsel eller amning.

Tidlig diagnose og behandling med antiretroviral terapi kan forhindre progression til AIDS og forbedre livskvaliteten for personer med HIV-infektion. Selvom der ikke findes en kur mod denne kønssygdom, har medicinske fremskridt gjort det muligt at håndtere virusset effektivt og tillade dem, der lever med tilstanden, at føre et langt og sundt liv.

hiv

De forskellige symptomer på hiv og aids

De indledende symptomer på denne kønssygdom kan ligne dem, man oplever ved en almindelig influenza, og de inkluderer ofte feber, udslæt og træthed. Det er ikke ualmindeligt, at personer også oplever hævede lymfeknuder og natlig sveden. Disse symptomer kan variere i intensitet og varighed fra person til person og kan opstå i de første uger efter infektionen.

Det er afgørende at være opmærksom på disse tegn, da tidlig opdagelse og behandling kan forbedre sundhedsudsigterne betydeligt. Selvom disse symptomer kan være indikatorer for denne sygdom, er det vigtigt at notere, at de ikke er eksklusive for denne tilstand og kun en test kan bekræfte sygdommen.

Dette er ofte et af de første tegn på en infektion og opstår typisk inden for de første 2-4 uger efter at have fået virusset.

Et udslæt kan optræde på forskellige dele af kroppen og er ofte et af de tidlige symptomer. 

Det kan dog også være et tegn på mange andre kønssygdomme.

En dyb og vedvarende træthed kan være et symptom på at man er infekteret.

Ofte optræder hævelse i lymfeknuderne, især i halsen, armhulerne eller lysken.

Chancen for at blive smittet

I Danmark afhænger risikoen for at blive smittet med HIV af forskellige faktorer som adfærd, forebyggelsesforanstaltninger og adgang til sundhedspleje. I 2021 blev der diagnosticeret 81 nye tilfælde af HIV, med i alt 132 anmeldte tilfælde, herunder dem der tidligere var diagnosticeret i udlandet. Overførslen var primært blandt mænd, der har sex med mænd (MSM), og ved heteroseksuel kontakt, med en betydelig andel af infektionerne fundet inden for Danmark. Forebyggende tiltag som kondombrug, PrEP, TasP og PEP er centrale strategier, der anvendes i Danmark for at reducere risikoen for overførsel.

Antallet af nye tilfælde har været faldende siden 2017, især blandt dem smittet i Danmark, hvilket kan være forbundet med indførelsen af PrEP og muligvis påvirket af reduceret testning under COVID-19 nedlukningsperioderne. Det skønnede samlede antal mennesker, der lever med kønssygdommen i Danmark, var 6.800, med en udiagnosticeret andel på omkring 500​

Nedsæt risikoen med sund fornuft!

Sex især med partnere, hvis HIV-status er ukendt eller som er kendt HIV-positive og ikke undergår behandling.

Deling af nåle eller udstyr til intravenøs stofbrug, hvilket kan indebære direkte blod-til-blod kontakt med HIV-inficerede personer.

Konsekvenserne af ikke at anvende HIV-profylakse.

Modtagelse af blodprodukter eller transplantationer, der ikke er blevet ordentligt screenet for denne infektion, selvom dette er sjældent i lande, hvor blodforsyningen regelmæssigt testes for denne kønssygdom.

Detektering af hiv

Køb en hjemmetest

Hjemmetest for denne kønssygdom tilbyder en høj grad af privatliv og bekvemmelighed, hvilket kan være særligt tiltalende for personer, der foretrækker anonymitet eller dem, der føler ubehag ved at blive testet af en læge. Med evnen til hurtigt at levere resultater, giver disse tests individer mulighed for at tage ansvar for deres egen sundhed uden forsinkelse. Dette kan føre til tidlig opdagelse og behandling, som er afgørende for at håndtere sygdommen effektivt.

Hjemmetest kan købes billigt og giver et hurtigt resultat. Vi anbefaler dog at man sørger læge, hvis man er i tvilv. 

Køb hjemmetest

Hvordan behandles det?

Generelt involverer behandling af denne kønssygdom en livslang forpligtelse til regelmæssigt at tage antiretroviral medicin for at holde virusset i skak og opretholde et stærkt immunforsvar. Ved at opretholde en uopdagelig viral belastning kan personer, der lever med infektionen, forhindre overførsel af virusset til andre og leve lange, sunde liv.

Det kræver også regelmæssig opfølgning med sundhedspersonale for at overvåge virussens indvirkning og justere behandlingen efter behov. Sundhedspersonalets rolle er også afgørende for at yde støtte og sikre, at patienter overholder deres behandlingsplan, herunder håndtering af bivirkninger og eventuelle psykosociale udfordringer.

Scroll to Top